De gevolgen van slaapgebrek

26 maart 2013

gevolgen van slaapgebrek

gevolgen van slaapgebrek

Wat veel mensen niet beseffen is dat slaapgebrek veel gevolgen voor het lichaam kan hebben.

  • Het kan niet alleen de lichamelijke conditie zelf beïnvloeden,
  • maar ook het dagelijks leven en de geestelijke conditie van het lichaam.

Slapen is namelijk één van onze belangrijkste levensbehoeftes, onderzoekers beschouwen het zelfs belangrijker dan eten of drinken. Iedereen kent het rotgeluid van de wekker wel als ze eigenlijk nog even een paar uur willen slapen. Moe opstaan is voor veel mensen een dagelijkse activiteit. Simpelweg gunnen we onszelf niet meer zoveel slaap en als we het onszelf gunnen, lukt het vaak niet.

Maar wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van een gebrek aan slaap?

Een kortdurend slaaptekort kan in principe geen kwaad en de symptomen zijn vaak na een nachtje goed slapen al verdwenen. “Heb je niet goed geslapen?” is en standaard zin die veel mensen gebruiken als iemand prikkelbaar en chagrijnig is. Dit is natuurlijk de realiteit: de hersenen kunnen je activiteiten niet meer goed bijbenen als ze niet uitgeslapen zijn, hierdoor kan je sneller prikkelbaar worden. Daarnaast zoeken veel mensen naar alternatieve middelen om de dag door te komen. Zo drinken zij bijvoorbeeld veel koffie. Dit kan echter weer een negatief effect hebben op het slapen in de avond. Hierdoor blijven mensen in dit spiraal hangen.

gevolgen van langdurig slaapgebrek

Langdurig slaaptekort kan erg gevaarlijk zijn voor de mens.

  • Er zijn zelfs mensen die letterlijk ‘gek’ zijn geworden door een langdurig slaaptekort.
  • Ze begonnen te hallucineren en hadden zoveel stemmingswisselingen dat ze gevaarlijk waren voor de samenleving.
  • Ook voelen veel mensen met een langdurig slaaptekort zich ongelukkig,
  • in erge gevallen kan dit zelfs uitlopen tot een zware depressie.
  • Ook lichamelijk ontstaan er problemen, zo wordt je stofwisseling langzamer en vermindert je weerstand. Hierdoor wordt je sneller ziek en kan je tevens ook sneller aankomen in gewicht. Hetgeen wat ook weer geen goede invloed heeft op je geestelijke gezondheid.

Hulp bij slaapgebrek

Slapen is kortom enorm belangrijk. Het is net zo belangrijk als regelmatig eten, drinken en zelfs ademen. Probeer dus zoveel mogelijk rust te nemen. Als het echt niet lukt om in slaap te komen en als dit over een langere periode gebeurt, is het aan te raden om een dokter in te schakelen. Deze kan je enkele methodes aanleren of in het ergste geval een slaapmiddel voorschrijven. Ook wordt er soms een psycholoog of psychiater aanbevolen, dit om de psychische klachten weg te halen.

Slaappillen kopen

Uw arts zal u misschien slaappillen voorschrijven. Wist u dat u ook online melatonine kan kopen? Onze online apotheek werkt met artsen die u een consult geven. Net als bij de gewone huisarts zullen de slaappillen alleen worden voorgeschreven als u hiervoor in aanmerking komt. Het scheelt u wel een trip naar de huisarts op deze manier, wat u extra gelegenheid geeft om tot uw welverdiende rust te komen.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment